You are currently viewing FIBROMYALGIA – DIAGNOOSI ON, MUTTA HOITOA EI

FIBROMYALGIA – DIAGNOOSI ON, MUTTA HOITOA EI

KUKA ANTAISI DIAGNOOSIN?

Ennen fibromyalgia diagnoosia, monilla sairastuneilla on takana useamman vuoden lääkärikierre. Otetaan verikokeita, tähystetään, otetaan röntgenkuvia, mutta mitään ei löydy. Siinä vaiheessa moni lääkäri hermostuu ihmiseen, joka sinnikkäästi palaa kysymään, mikä minua vaivaa. Turhautuminen on varmasti molemminpuolista!

Monesti tulkitaan, että vaivat eivät voi olla todellisia, kun tutkimuksista ei selvinnyt mitään. Kun ne eivät voi olla todellisia, ratkaisuksi tarjotaan masennuslääkkeitä, hakeutumista terapiaan tai liikunnan lisäämistä. Usein – ihan liian usein, avun etsijä saa myös puhuttelun, kuinka pitäisi ryhdistäytyä ja keskittyä sen sijaan muuhun ja keksiä vaikka harrastus!
Koska oireet ja syyt niiden taustalla ovat todellisia, moni jää yksin oireidensa kanssa ja kynnys avun etsimiseen ja diagnoosin saamiseen nousee entistä korkeammalle.

MITEN DIAGNOOSI MUUTTAA TILANNETTA?

Fibromyalgian oireilu on aaltomaista. Kivut, uupumus, voimattomuus ja puuromainen olo päässä voivat kadota yhdessä yössä. Toisaalta iloisen ja oireettoman päivän jälkeen saattaa seuraavana aamuna joutua ottamaan seinistä tukea päästäkseen liikkeelle. Pää ei toimi, maitotölkin aukaisu ei onnistu ja koko keho tuntuu ruhjotulta. Oireilu on sen tyyppistä, että saa huolestumaan.

Jos vaihteleva oireilu herättää ihmetystä ja epäilyjä läheisissä ja muissa ihmisissä, se tekee sitä usein myös sairastuneella. Huonona päivänä on varma, että kyse on jostain vakavasta. Hyvänä päivänä epäilee itsekin, että liioittelinko tai kuvittelinko. Ja ei – sinä et liioitellut etkä kuvitellut vaan koit fibromyalgiaan sairastuneelle tyypillisiä tunteita.

Diagnoosin saaminen on vahvistus sille, että sinä et kuvitellut. Mutta usein sen hyöty jää siihen, että sinulle tarjotaan diagnoosin lisäksi Triptyl resepti ja kehotus hakeutua Reumayhdistyksen jäseneksi ja vertaistukiryhmiin. Pidempään sairastaneille saatetaan tarjota pääsyä sopeutumisvalmennukseen. Toisin sanoen opastetaan elämään tämän sairauden kanssa. Jos paranemisen tai kuntoutumisen mahdollisuus tulee esille, jää omalle vastuulle ottaa selvää, mitä se tarkoittaa. Valmista hoitopolkua sille ei ole vielä olemassa.

LUO OMA HOITOPOLKU

Kun valmista hoitopolkua ei ole, se pitää itse luoda. Minä tein niin. Enkä jättänyt sitä vain siihen, vaan selvitin perusteellisesti, mihin 98% oireettomuuteni perustuu. Se kaikki tieto on sinunkin käytettävissäsi, JOS annat itsellesi luvan ottaa selvää siitä.

EPÄILYS ON SUURTA, MUTTA MENETETTY MAHDOLLISUUS VIELÄ SUUREMPI

Tiedän, että monet epäilevät oireiden lieventymisen olevan mahdotonta omatoimisella kuntouttamisella, vaikka sitä kuinka tukisi tutkimusnäyttö. Yksi onnistuminen voi olla onnenkantamoinen. Mutta tietenkään en ole ainoa. Ympäri maailmaa löytyy tuhansia tätä samaa menetelmää noudattaneita ihmisiä, jotka ovat saaneet oireensa kuriin.

He ovat saaneet ohjeet kuntoutumiseen klinikoilta, jotka ovat perehtyneet fibromyalgian juurisyihin. Sitä kautta löytyy oivallus siitä, minkälaisen sairauden kanssa on tekemisissä. Ja samalla hahmottaa, mitä täytyy tehdä, jotta voi kuntoutua.

HYVÄ ALKU OMATOIMISEN KUNTOUTTAMISEN KÄYNNISTÄMISEEN

Kuinka paljon olet valmis maksamaan siitä, että saat tietoa, joka voi auttaa sinut kuntoutumisen alkuun? Onko 24,70€ liikaa? Sillä sen verran maksaa, kun tilaat Fibromyalgiasta voi kuntoutua opaskirjan, josta saat riittävästi tietoa onnistuaksesi. Jos et halua sijoittaa siihen yhtään rahaa, kirjan löytää myös kirjastosta.

Tutustu opaskirjaan tästä!