You are currently viewing FIBROMYALGIA – JANNE LÖYSI PARANNUSKEINOT SINNIKKÄIDEN KOKEILUJEN KAUTTA
Tärkein oppiläksy Jannelle on ollut itsestä huolehtimisen tärkeys

FIBROMYALGIA – JANNE LÖYSI PARANNUSKEINOT SINNIKKÄIDEN KOKEILUJEN KAUTTA

Jatkuvat lihas- ja nivelkivut, uni aivan onnetonta, aivosumua, muistihäiriöitä ja pienetkin asiat alkoivat tuntua ylivoimaisilta. Siltä Jannesta tuntui, kun fibro oli pahimmillaan. Myös tunnepuoli oli jäässä, iloa tai surua ei kyennyt tuntemaan ja tunne-elämä oli latteaa. Janne Lyytikäiselle fibromyalgia diagnoosi oli lopulta helpotus ja myös tärkeä käännekohta elämässä, joka on johtanut kokonaan erilaiseen elämäntapaan ja myös arvomaailman muutoksiin.

MIKÄ JOHTI SAIRASTUMISEEN?

Janne mieltää, että tietynlainen luonne altistaa fibromyalgialle. Kun uhrautuu ja laittaa kaikkien muiden tarpeet aina etusijalle, unohtuu itsestä huolehtiminen.  Muita tekijöitä Janne on löytänyt työelämästä ja jaksosta, jolloin piiskasi itseään suorittamaan enemmän ja enemmän ja nurinkurista kyllä, pyrki terveellisempiin elämäntapoihin.

Sähkövoimatekniikkaa opiskellut, nyt 46-vuotias Janne päätyi vuonna 2000 ohjelmistoyrittäjäksi yhdessä muutaman liikekumppanin kanssa. Ensimmäiset vuodet sujuivat monille tyypilliseen tapaan eikä palkkaa itselleen voinut juurikaan maksaa. Vaikka yritys nousi viimein siivilleen ja yrittäjyys tässä yrityksessä päättyi lopulta hienosti, Janne koki yrittäjän vastuut ja ankaran työn tekemisen raskaina ja kuluttavana.  Tässä vaiheessa hän heräsi terveellisempien elämäntapojen tarpeellisuuteen ja laihdutti VHH-dieetillä 15 kg puolessa vuodessa. Vaikka Janne ei VHH-dieettiä nykyäänkään kokonaan tuomitse, se sekoitti Jannen mielestä stressihormonitoimintaa ja heikensi edelleen stressinsietokykyä.

Puolitoista vuotta kotona lasten kanssa oli tervetullut väli ennen osakkuutta uudessa yrityksessä. Osakkuus toi mukanaan uudenlaisia paineita ja pian jo uuden yrityksen alkuvaiheissa hän heräsi ajattelemaan, että kaikki ei ole hyvin. Oireet alkoivat lopulta olla sellaisia, että vaimon kehotuksesta Janne hakeutui lääkäriin. Monien tutkimusten jälkeen tuli fibromyalgia diagnoosi. Vaikka diagnoosi oli fibromyalgia, sen antanut lääkäri piti tätä sairautta yhtenä migreenin ilmenemismuotona. Diagnoosi ja omat oireet herättivät tai oikeastaan pakottivat Jannen perehtymään sairauteen, sen syntyteorioihin ja siitä esitettyihin väitteisiin tarkemmin. Siitä alkoi aktiivinen tiedon etsintä sekä fibromyalgiasta että sen hoidosta, kuten myös yleisesti terveyden ja hyvinvoinnin kestävistä perusteista, joka on johtanut muuttuneisiin elämäntapoihin, arvomaailman muutokseen ja jopa uuteen uraan terveys- ja hyvinvointiasioiden parissa.

LÄÄKKEISTÄ JA LISÄRAVINTEISTA APUA

Ensin tavallisista särkylääkkeistä alkaneet lääkekokeilut olivat lopulta onnistuneita. Heti ensimmäisen toimivan lääkkeen myötä, joka oli Klotriptyl Mite, tunteet tulivat takaisin, unen laatu parani, voimatkin hiukan jo palasivat ja motivaatio edelleen itsensä kuntouttamiseen heräsi kunnolla. Sekä Triptyl, että Klotriptyl Mite näyttivät toimivan parhaiten melko pienellä annoksella. Kuntouttaminen alkoi kävelyllä, jatkui sauvakävelynä ja lopulta juoksuna ja sisälsi intervallityyppistä harjoittelua. Aluksi seurauksena oli todella kovia, paikkaa vaihtavia kipuja ja niveltulehduksia, jotka tulivat pomminvarmasti jokaisen lenkin jälkeen. Niitä Janne hoiti kipugeeleillä eikä halunnut antaa periksi. 2014 hän juoksi kolme puolimaratonia, jonka seurauksena syntynyt jalkavamma on parantunut vasta viime vuonna. Jannelle rakkaiksi tavoiksi pitää huolta kunnostaan ja itsestään ovat muodostuneet pyöräily, maastohiihto sekä kävely, mieluiten metsässä.

  • Nyt jälkeenpäin arvelen, että alku oli ehkä turhan raju ja toisellakin tavalla olisi voinut edetä.

Vaikka muilla asioilla on suurempi merkitys kuntoutumisessa, Janne mieltää lääkkeistä saadun tuen tärkeäksi niiden tuoman paremman unen ja mielialan vuoksi. Tämänhetkisenä ja jo pitkään erinomaisesti toimineena lääkkeenä on vielä pieniannoksinen naltrokseni (LDN), vaikka Janne arvelee, että pärjäisi ilmankin, koska oireita ei ole. Tähän lääkkeeseen hän päätyi otettuaan perusteellisesti selvää mistä lääkkeistä ja lisäravinteista voisi olla hyötyä. Tueksi löytyi kansainvälinen sivusto, jossa ihmiset kertoivat millä tavalla ovat hyötyneet jostakin lääkkeestä ja mitä haittavaikutuksia on tullut.  Samalla tavalla Janne selvitti yksittäisten lisäravinteiden ja muiden kuntoutuskeinojen vaikutuksia. Elämä nykyään onkin yhtä biohakkerointia, kun sekä liikuntaa, unta, immuniteettiä, stressiä ja ravintoasioita yrittää jatkuvasti optimoida.

  • Olen käyttänyt varmaan 10 000€ lisäravinteisiin ja niitä löytyy kaapista 150 erilaista vieläkin. Vaikka lisäravinteita edelleen käytänkin, en koe niitä enää välttämättä tarvitsevani.

SEURAAMALLA OIREETTOMUUS PYSYY YLLÄ

Kokeilujen kautta käynnistynyt omatoiminen kuntouttaminen on johtanut oireettomuuteen. – Jos riittävän moni sanoi saaneensa jostain apua, katsoin sen kokeilemisen arvoiseksi!

Nykytilaansa Janne seuraa biohakkeroinnin avulla, johon hänellä on paljon apuvälineitä. Osittain samoja välineitä hän käyttää myös asiakastyössään nykyisessä hoitoalan työssä energiahoitajana, johon Janne päätyi luovuttuaan työstä ja osakkuudesta edellisessä yrityksessään.

  • Tärkeimmäksi oppiläksykseen Janne kertoo tarpeen huolehtia ensin itsestään, sitten vasta muista. Uskoakseni tästä oivalluksesta myös perhe ja läheiset ovat lopulta selvästikin hyötyneet.