You are currently viewing NÄITÄ KYSYTÄÄN USEIN

NÄITÄ KYSYTÄÄN USEIN

Kun kerron, että olen saanut kuntoutettua itseni lähes täysin oireettomaksi fibromyalgiasta, se herättää sekä kiinnostusta että epäuskoa. Ja kysymyksiä. Näitä minulta kysytään usein:

  • KÄYTÄTKÖ MITÄÄN LÄÄKKEITÄ FIBROMYALGIAN OIREISIIN?

En käytä enkä ole koskaan käyttänyt muita kuin kaikkein tuskallisimpina aikoina aika lyhyitä kipulääkekuureja. En paheksu, jos joku käyttää, sillä tiedän, että kipua ei ole helppoa sietää. Hain helpotusta kipuihin erilaisista hoidoista.

Tutkimuksissa on todettu, että jatkuvasta lääkityksestä saatava hyöty on pieni suhteessa sivuvaikutuksina tuleviin haittoihin. Fibromyalgiaa sairastavilla myös lääkityksen sieto on heikkoa. Itse säästin lääkitysvaihtoehtoa pahan päivän varalle ja kuntoutumisen myötä en sitä tarvinnut.

  • EIKÖ SINULLA OLE LAINKAAN FIBROMYALGIAKIPUJA?

Ei ole. On vain ”terveitä” kipuja. Hyvin nopeasti heti kuntouttavan liikunnan käynnistyttyä fibrokivut alkoivat vähentyä. Kun ensimmäisiä kertoja koin harjoittelusta johtuvia lihaskipuja, tuntui hienolta, kun keho reagoi normaalisti.

Harjoittelun tuoma lihaskipu on hyvin erilaista kuin fibron aiheuttamat kivut ja niistä tietää, että harjoittelulla on vaikutusta. Nykyään osaan huolehtia palautumisesta sen verran hyvin, että myös harjoittelun aiheuttamat kivut ovat aika harvinaisia.

  • MITEN JAKSAT LIIKKUA SILLOIN, KUN OIREET OVAT PAHANA?

Minulla ei ole huonoja jaksoja. On vain kuivuvat ja välillä muutenkin oireilevat silmät. Osa silmäoireistani voi toki johtua myös ikääntymisestä.

Alusta lähtien kuntoutumisesta seurasi niin paljon hyvää oloa, että se kannusti jatkamaan. Sitä mukaa, kun oireet jäivät pois, kasvoi myös innostus liikkumiseen ja nyt voi sanoa, että nautin liikunnasta. Se on paljon sanottu ihmiseltä, joka on luullut olevansa kaikkea muuta kuin liikunnallinen.

  • TULEEKO SINULLE OIREITA SAUNOMISESTA TAI SÄÄTILAN MUUTOKSISTA?

Ei tule. Nautin saunomisesta ja saunon 3-4 kertaa viikossa. Säätilan muutokset eivät vaikuta oloon enää millään tavalla.

Kun fibro oli oirehtivana, en juuri saunonut. Päivää pidempi helle tuntui tukahduttavalta. En hikoillut ja tuntui, että kaikki se kuumuus jäi sisälle. Saunan jälkeisenä aamuna olo oli kuin jyrän alle jääneellä. Omasta olosta pystyi ennustamaan säätilan muutokset. Nykyään joudun luottamaan säätiedotuksiin.

  • MITEN LIIKUNNASTA VOISI OLLA HYÖTYÄ, ”KUN MINÄ OLEN KOKEILLUT KAIKENLAISTA JA OLEN TULLUT SIITÄ VAIN ENTISTÄ KIPEÄMMÄKSI”?

Olet tullut kipeäksi siksi, että sinulla ei muodostu riittävästi energiaa liikuntasuorituksen tarpeisiin ja kroppa joutuu ”hapoille” jo pienestäkin rasituksesta.

Siksi yleisesti suositellut kävely, hiihto, uinti, pilates tai jopa jooga eivät sovi pitkälle edenneessä fibromyalgiassa kuntoutukseen. On olemassa liikuntalajeja, joiden avulla tämän ongelman saa korjattua. Kuntoutumisen myötä kehon kyky kestää fyysistä rasitusta palautuu.

  • VÄITÄTKÖ, ETTÄ SINULLA EI OLE MITÄÄN OIREITA?

En vain väitä, vaan totean, että elimistö toimii niin normaalisti kuin tämän ikäisellä voi toimia. Olo on sairaan sijasta terve.

Se tarkoittaa, että sairaus ei enää rajoita minua millään tavalla. Minulla on riittävästi henkisiä ja fyysisiä voimia tehdä, mitä haluan. Tuskin jaksaisin kiivetä Mount Everestille, mutta en koe jääväni sen vuoksi mistään paitsi.

  • KERRO MINULLE, MITEN MINÄ VOISIN KUNTOUTUA?

Siihen tarvitaan kolme elementtiä: elämänhallintaa, liikuntaa ja ravintoa. Lisätehoa saa ohjauksesta, erilaisista hoitomuodoista ja siitä, että opettelee tunnistamaan syy-seuraus yhteyksiä oireisiin.

Itse olen kuntoutunut yrityksen ja vähän myös erehdyksen kautta. Jotta sinun ei tarvitsisi kulkea samaa polkua, olen kirjoittanut Fibromyalgiasta voi kuntoutua opaskirjan. Tähän kirjaan on koottu kaikki se tieto, mitä tarvitset omatoimisen kuntouttamisen käynnistämiseen. Tavoitteena on myös opastaa omaksumaan ajattelutapa, jonka avulla kuntoutumistuloksista tulee pysyviä.

Kirjaa voi tilata esim. nettikirjakaupoista tai tästä linkistä:

KUNTOUTUJAN OPASKIRJA

Se on myös lainattavissa useista kirjastoista.

Käypä hoito suosituksiin omatoiminen kuntouttaminen on kirjattu parhaaksi tavaksi saada oireisiin helpotusta. Fibromyalgiaan perehtynyt suomalainen lääkäriryhmä puhuu jopa paranemisen mahdollisuudesta, kun sairauden kulkuun puututaan riittävän ajoissa. Ja siihen kannattaa puuttua, sillä fibromyalgian todettiin olevan etenevä sairaus.

Itselleni kuntoutumisesta on tullut elämäntapa. Jotkut pelkäävät ajatusta omatoimisesta kuntouttamisesta siksi, että kuvittelevat joutuvansa luopumaan liian paljosta. Itse koen sen niin, että olen saanut uskomattoman paljon enemmän kuin olen aikoinaan väsymykseltäni osannut edes haaveilla. Sitä samaa minä toivon sinulle.

Liisa