MIESTEN FIBROMYALGIA

KUN MIES SAIRASTUU ” NAISTEN SAIRAUTEEN”

Aiemmin diagnoosin saaneista vain 10 % oli miehiä ja fibromyalgiaa pidettiin naisten sairautena. Nykyään tuo luku on 25 % eli miesten fibromyalgia osataan tunnistaa paremmin.  Sekään ei vielä ehkä ole koko totuus, sillä 2017 tutkimuskooste totesi, että sekä miehillä että naisilla tämä sairaus voi olla yhtä yleinen.

Kun diagnoosi perustuu myös kipupisteiden herkistymiseen, miehillä niitä voi olla vähemmän, jolloin diagnoosille pitää löytyä muita perusteita. Tutkimus kertoo, että miehet osaavat yksilöidä oireitaan huonommin, joka myös hankaloittaa diagnosointia. Jos diagnoosin saaminen voi olla vaikeaa naisillekin, miten vaikeaa se mahtaa olla miehille?

MIEHILLÄ FIBROMYALGIA TUNTUU MIELIALASSA

  • 98% kärsii masennusoireista
  • 77% kipuilusta
  • 48% kokee elämänlaadun heikentyneen
  • 54% negatiivinen vaikutus ihmissuhteisiin
  • 19% menetti työnsä

JOTAIN YHTEISTÄ NAISTEN KANSSA?

”Alaselkää särkee jatkuvasti ja on sitä koetettu hoitaakin ilman tuloksia. Lihakset kipuilevat ja voimat ovat kadonneet jonnekin. Ärsytyskynnys on alhainen ja mieliala vähän mustan puolella koko ajan. Olisiko masennusta? Melkein pahinta on se, kun muut eivät tunnu tajuavan, että voimia ei nyt vaan ole siihen, mitä pyydetään tekemään. Kun päällisin puolin näytän terveeltä. Pitää vain yrittää pinnistellä.”

Vaikka miehet ja naiset eroavat toisistaan fyysisiltä ominaisuuksiltaan, keho toimii samalla perusperiaatteella. Siksi samanlaiset keinot, jotka auttavat naisia saamaan oireita kuriin, toimivat myös miehillä.

Lähde: Understanding the Impact of Fibromyalgia on Men: Findings From a Nationwide Survey