SOPIVA AIKA ALOITTAA

AALTOLIIKKEEN ERI VAIHEET

Jotta omatoimisen kuntouttamisen saisi alkuun, täytyy olla jonkin verran voimia sen käynnistämiseen. Aina ei ole. Fibromyalgian oireilu on aaltoliikettä, jossa voi erottaa nämä kolme eri vaihetta:

ROMAHDUS – vaiheessa ei jaksa juuri muuta kuin levätä. Sekä henkiset että fyysiset voimat ovat vähissä. Päällimmäinen tunne on äärimmäinen uupumus. Tässä vaiheessa voi nukahtaa helpostikin, mutta nukkuminen ei tuo parempaa tai virkeämpää oloa.

UUPUNUT JA YLIVIRITTYNYT – vaiheessa oireet jylläävät voimakkaina ja päässä kuhisee. Keho tuntuu voimattomalta, mutta rentoutuminen on vaikeaa. Koko keho ”tuntuu”. Nukahtaminen on vaikeaa ja uni on huonolaatuista koiranunta.

SOPEUTUMIS – vaiheessa energiaa on vähän enemmän ja oireita vähemmän. Lepotilassa oireilu voi olla vähäistä tai puuttua kokonaan. Rasitus saa oireet voimistumaan, mutta lepääminen saa ne hellittämään.

PARAS AIKA ALOITTAA

Romahdus ja uupunut-ylivirittynyt olon aikana kuntouttamisen käynnistäminen saattaa olla liikaa vaadittu ja voi johtaa lopulta vain entistä huonompaan tilanteeseen.

Useimmilla fibromyalgiaa sairastavilla vuodenajoista johtuvat säätilan muutokset vaikuttavat oireiluun. Pidemmät hyvät jaksot ovat kevään-alkukesän ja loppukesän-alkusyksyn aikaan ellei niihin satu hellejaksoja. Kun aloittaa omatoimisen kuntouttamisen hyvän jakson alussa, ehtii todennäköisemmin saada aikaan muutoksia, jolloin huonoksi koettu jakso ei olekaan enää yhtä vaikea.

Yleensä kuntoutuminen ei tapahdu suoraviivaisesti kohti oireettomampaa elämää vaan matkan varrella tulee notkahduksia. Ne kuuluvat asiaan ja auttavat hahmottamaan, missä rajoissa kuntouttavia toimia voi toteuttaa.