You are currently viewing MIELIALA JA TUNTEET VOIVAT OLLA FIBRON OIREITA

MIELIALA JA TUNTEET VOIVAT OLLA FIBRON OIREITA

Mieli ja keho ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisiinsa.  Sitä tarkoitetaan, kun todetaan, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Siinä vaiheessa, kun sairastut, syytä haetaan harvoin kokonaisuuden näkökulmasta. Sama koskee hoitoa – hoidetaan mieltä tai kehoa.

  • AINA EI YMMÄRRETÄ , MIKÄ VALTA KEHOLLA VOI OLLA MYÖS MIELEEN *)

Välillä tuntuu, että oivallus mielen vaikutuksesta elimistön toimintaan on saanut unohtamaan, että se yhteys toimii myös toisinpäin. Yleisesti tunteiden ja mielialan käsitetään olevan reagointia ärsykkeeseen, joka tulee tai on aiemmin tullut kehon ulkopuolelta. Elimistön poikkeava toiminta – kemiallinen epätasapaino luo tunteita, joille ei välttämättä ole mitään muuta syytä.  Silloin myös mieliala ja tunteet voivat olla oireita.

ELIMISTÖ VOI YLLÄPITÄÄ MIELIALAA JA TUNTEITA

Suolisto – aivot yhteyden on todettu vaikuttavan fibromyalgian oireisiin: mitä enemmän ruoansulatuselimistöön liittyviä ongelmia, sitä voimakkaampia ovat oireet.  Myös mielialaan liittyvät. 

Fibromyalgiassa pelkotila voi jäädä krooniseksi. Sitä ylläpitää yliherkistynyt hermosto ja hermoston epätasapainotila.

Entä hormonit? Serotoniini, noradrenaliini ja dopamiini ovat hormoneja, jotka vaikuttavat myös tunteisiin ja mielialaan. Fibromyalgiassa on todettu poikkeavia arvoja myös näissä.

Unihäiriöt, mitä vaikeampia, sitä enemmän vaikutusta mielialaan ja tunteisiin.

Tunne voi olla pelkoa ja ahdistusta. Se voi olla voimakasta alakuloisuutta ja toivottomuutta. Tai epämääräistä pahaa oloa, josta ei oikein tiedä, mitä se on. Näiden taustalla ei siis tarvitse olla psyykkistä syytä.

HOITAMALLA KEHOA VOI HOITAA TUNTEITA

Omatoimisella kuntouttamisella hoidetaan kokonaisuutta. Puretaan pois vääränlaisia kuormituksia ja autetaan elimistöä toimimaan paremmin. Selvittämällä juurisyitä, niitä joista huonot oireita ylläpitävät kierteet ovat saaneet alkunsa, pystyy kohdistamaan kuntoutustoimenpiteet oikealla tavalla. Fibromyalgiassa se on tärkeää, sillä kipujen, uupumuksen, unihäiriöiden ja muiden oireiden takaa löytyy erilaisia päätekijöitä.

Mitä nuo juurisyyt voivat olla? Niihin voit perehtyä Fibromyalgian oireet kuriin verkkotyöpajassa, johon voit hyödyntää 5€ alennuksen koodilla ALE215:

Lue lisää verkkotyöpajasta

*)Jyväskylän yliopisto, Psykogianlaitos, apulaisprofessori Tiina Parviainen.