You are currently viewing FIBROMYALGIA – KORJATTAVISSA OLEVA TOIMINTAHÄIRIÖ

FIBROMYALGIA – KORJATTAVISSA OLEVA TOIMINTAHÄIRIÖ

Kun fibromyalgia oli vielä oireileva omalla kohdallani, uutisoitiin kuinka se on ”tietynlaisten” ihmisten sairaus. Esitettiin epäilyjä, että se ei ole sairaus lainkaan vaan ongelmaihmisen huomionhakemista. Fibromyalgia tutkimuksiin perehtyneenä tiesin, että oireille on olemassa elimelliset syyt. Siksi tuo leimaava uutisointi suututti.

Kun totean, että suurimmalla osalla fibromyalgiaa sairastavista kyseessä olisi korjattavissa oleva elimistön toimintahäiriö, sekin herättää monenlaisia tunnereaktioita. Se epäilyttää, suututtaa ja pelottaa. Näille kaikille tunteille löytyy luonnollinen selitys.

  • Epäilyttää, koska olemme omaksuneet tietynlaisen käsityksen sairauksista ja niiden hoidosta.
  • Suututtaa, koska väite voi tuntua vähättelyltä ja vihjailulta, että kyse ei ole oikeasta sairaudesta.
  • Pelottaa, koska tähän sairauteen suhtaudutaan hoitotahoissa edelleenkin liian usein niin, että sairastunut jää yksin. Näiden puheiden pelätään vievän sen vähäisenkin tuen, mitä on ollut saatavana.

PUHUN SAIRAUDEN SIJAAN MIELUUMMIN TOIMINTAHÄIRIÖSTÄ

Sairauksia on erilaisia. Joidenkin aiheuttaja on selkeästi tunnistettavissa ja niitä pystytään hoitamaan lääkkeillä tai leikkauksella. Korjataan se, mikä oli vialla ja elimistö toipuu.

Mutta on monia sairauksia, joissa juurisyytä ei pystytä määrittämään eikä siihen edes pyritä. Tiedetään, miten sairaus oirehtii ja minkälaisia muutoksia se aiheuttaa viitearvoissa. Näissä tapauksissa hoito on oireperusteista, jos jotain hoitoa on tarjolla.

Hoito ei poista sairautta, mutta voi ylläpitää jonkinlaista tasapainoa. Ei ole tavatonta sekään, että lääkityksestä tulee sivuvaikutuksia. Sivuvaikutuksia pyritään lieventämään toisella lääkityksellä. Tämän tyyppisissä sairauksissa on myös yleistä, että ajan myötä tulee liitännäissairauksia ja lisää lääkityksiä.

Fibromyalgiaan ja sen juurisyihin perehtyminen on saanut minut vakuuttumaan, että tässä sairaudessa on kyse elimistön toimintahäiriöstä. Jokaisella on elimistössä heikkouksia ja vahvuuksia. Kun riittävä määrä heikkouksiin kohdistuvia kuormituksia toteutuu, osa jääden pysyviksi, fibromyalgia puhkeaa.

Se käynnistää tapahtumaketjun, jossa elimistö yrittää korjata ja tasapainottaa häiriöitä. Lopputuloksena on itseään ruokkivia huonoja kierteitä, jotka aiheuttavat monenlaisia oireita. On selvää, että tämän tyyppiseen tilanteeseen ei ole olemassa lääkehoitoa, joka korjaisi tilanteen.

TOIMINTAHÄIRIÖTÄ VOI KORJATA

Samalla tavalla olen vakuuttunut, että toimintahäiriötä voi korjata katkaisemalla huonoja kierteitä ja kääntämällä kierteen positiiviseksi. Miten se käytännössä tapahtuu? Yleisellä tasolla näin:

  • Tunnistetaan kuormitustekijät
  • Poistetaan riittävä kuormituksista
  • Tuetaan elimistön kykyä korjata häiriöitä

Miten se tapahtuu henkilökohtaisella tasolla? Siihen voit perehtyä esim. 

TUTUSTUMALLA KUNTOUTUMISKEINOIHIN