You are currently viewing FIBROMYALGIA – Oireiden pahenemisvaiheita voi ehkäistä

FIBROMYALGIA – Oireiden pahenemisvaiheita voi ehkäistä

Kun opettelet tunnistamaan, mikä laukaisee pahenemisvaiheen, sinulla on työkalu, joka auttaa sinua katkaisemaan fibron oireita ylläpitäviä noidankehiä. Moni osaa yhdistää oireiden pahenemisen saunomiseen, säähän tai fyysiseen rasitukseen, mutta oireita laukaisee moni muukin asia.

Jos olet ihmetellyt, voiko oireilu liittyä esim. täysikuuhun tai matalapaineen tuloon, niin kyllä voi! Monet ulkoiset ärsytystekijät voivat laukaista oireet esim. melu, kylmyys, kuumuus, veto, kosteus, valo ja tuoksut.  Terve ihminen ei näitä ärsytyksiä välttämättä huomaa lainkaan, mutta fibromyalgiaa sairastavan yliherkistyneitä aisteja ne voivat rasittaa.

Oireita voivat pahentaa myös sisäiset tekijät, stressi ja voimakkaat tunnetilat. Näiden lisäksi niitä voivat laukaista omaan toimintaan liittyvät asiat, fyysinen rasitus tai sen puute ja ravinto sekä lääkitys.

Vaikka et voi säätilalle mitään, poistamalla muita oireiden ylläpitäjiä JA auttamalla elimistöä toimimaan paremmin myös reagointi säätilaan vähenee. Se voi jäädä jopa kokonaan pois – niin minulle kävi. Sinulla on raja, mitä kestät henkisesti ja fyysisesti. Se raja on yksilöllinen ja jos sen rajan ylittää jatkuvasti, oirekierre pahenee vuosien saatossa.

VIIVEELLÄ TULEVA REAKTIO

Jonkin verran haastetta syy-seuraussuhteiden selvittämiseen tuo fibroilla yleiseksi todettu viiveellä tuleva reaktio. Silloin syy oireiden pahenemiseen voi löytyä 2-3 päivän takaa. Se voi olla myös kertynyt pidemmällä aikavälillä, jolloin jokin pieni asia riittää katkaisemaan kamelin selän.

ELIMISTÖN VIESTEIHIN KANNATTAA REAGOIDA

Jos epäilet, että jokin tietty tekijä laukaisee oireitasi, olet todennäköisesti oikeassa. Mieti, mikä sinua kuormittaa – löytyykö edellä mainituista tekijöistä sellaisia, jotka voivat olla pahentamassa oireitasi? Tai muita tekijöitä?

Ruoan osalta oikean aiheuttajan tunnistaminen voi olla haasteellisinta. Pitempään kestänyt altistus sopimattomalle ruoka-aineelle saa elimistön reagoimaan myös muihin ruokiin, joita se sietäisi ilman suurinta altistajaa.

Kun selvität, mihin elimistösi reagoi, sillä on merkitystä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä voit välttää kunnon romahduksia ja oireiden pahenemista. Pitkällä aikavälillä korjaat elimistön tilannetta estämällä huonoja kierteitä, jotka ylläpitävät fibromyalgiaa.

HELPOTUSTA AKUUTTIIN TILANTEESEEN

Mitä voi tehdä, kun herää aamulla ja tietää, että tästä päivästä tulee huono ja uuvuttaa jo valmiiksi? Oireiden roihahtaminen kertoo yleensä siitä, että elimistö on tukossa. Kehon asentokin voi olla käpertynyt ja jokainen liike tuntuu vaikealta. Vaikka mieluiten jäisi peiton alle, muutamilla pienillä asioilla voi saada helpotusta oloonsa.

HENGITÄ PAREMPI OLO

Tee lyhyt hengitysharjoitus, joka rauhoittaa hermostoa ja parantaa elimistön kykyä hyödyntää happea. Paina sormella oikea sierain kiinni ja hengitä rauhallisesti vain vasemman sieraimen kautta. Hengittele näin 10 minuutin ajan. Jos tulee pakottava tarve vetää henkeä kunnolla sisään ja ulos, vapauta sierain ja hengitä hetki tavallisesti ja rauhoita hengitys. Vältä vetämästä ilmaa sisään voimakkaasti samoin kuin sen puhaltamista ulos hönkäilemällä. 

ANNA KEHOLLE POLTTOAINETTA

Kun olo on tokkurainen, kahvi tuntuu ainoalta oikealta juomalta aamulla. Olo voi kuitenkin olla aivan erilainen, jos huonon aamun ensimmäinen juoma on marja/vihannesmehu tai smoothie. Jos näiden tekeminen ei onnistu itseltä, niitä saa myös ostaa. Kannattaa valita vaihtoehto, jossa koostumus on pääasiassa marjoja ja/tai vihreitä vihanneksia.

LEMPEÄ HIERONTA KÄYNNISTÄÄ NESTEKIERRON

Sen sijaan, että vaatisi itseltään aamujumppaa, elimistöä voi herätellä hieromalla kehoa pehmeällä piikkipallolla. Hiero pyörivin liikkein kevyesti painaen päälaen ja niskan lihakset, käsivarret ja kämmenselät. Puristele välillä palloa kämmenessä x 10, jolloin se kumoaa käsiin hieronnasta aiheutuvan kuorman. Jatka hierontaa laittaen pallo seinän/oven ja selän väliin ja pyörittele palloa kehon liikkeillä. Tämä tekee erityisen hyvää jumittaville niska- ja hartiaseudun lihaksille. Jos jalat tuntuvat tukkoisilta, pyörittele palloa jalkapohjalla kevyesti lattiaan painaen. Voit myös hieroa sääret ja reidet. Jos tämä tuntuu kerralla tehtynä työläältä, käsittele alue kerrallaan päivän mittaan.  

VENYTTELE KÄPERTYNYTTÄ KEHOA

Jos keho ei kestä lainkaan kosketusta, tee lyhyitä venytyksiä, jotka saavat niskanseudun lihaksien aineenvaihduntaa paremmaksi. Näitä ei kannata tehdä yhtäjaksoisesti pitkää aikaa vaan esim. viiden minuutin pätkissä pitkin päivää. Ohjeet fibroille sopiville venytyksille löydät esim. Fibromyalgiasta voi kuntoutua opaskirjasta.

NAPUTTELU RAUHOITTAA JA RENTOUTTAA

Myös EFT Tapping eli naputtelu oikeaoppisesti toteutettuna on hyvä keino purkaa tukkoon mennyttä kehoa.  Naputtele kevyesti neljän sormen päillä 1-2 minuuttia/kohta, tarvittaessa toista:

– kämmenen ulkosyrjään pikkurillin puolelta

– molemmin käsin pari senttiä solisluun alapuolelle

– kainalon alle (samalla voi halata toisella kädellä itseään)

– ranteet vastakkain (helpoin, kun kädet vähän ristissä)

– päälaelle

– kämmenselkään, pikkurillin ja nimettömän väliin

Näillä keinoilla on mahdollista lyhentää romahduksen kestoa ja helpottaa oloa. Jos teet näitä säännöllisesti, vaikutat fibromyalgian oireisiin myös pitkällä aikavälillä ja saatat ehkäistä romahdusvaiheiden syntymistä!

OIREKIERTEEN KATKAISEMISESTA VOIT LUKEA LISÄÄ

https://www.fibromyalgia.fi/kuntoutusvalmennus/

https://www.fibromyalgia.fi/kuntoutujan-opas/